Semintele de sofranel(scaiete) cunoscut sub numele de Chartanus tintoris,au fost unele din primele seminte utilizate pentru fabricarea uleiului.Scaietele a fost cultivat in Orientul Mijlociu ,India si Japonia.Sofranelul a fost cultivat si pentru florile sale utilizate drept colorant si aromatizant.Numele de sofranel deriva din faptul ca el a fost cultivat ca o alternativa mai ieftina a sofranului.Din seminte se obtine o faina cu un ridicat continut proteic.Faina are scop furajer dar poate fi inclusa si in retete de panificatie pentru hrana omului.Pe teritoriul Canadei ,Ernest Small in lucrarea "New crops for canadian agriculture,considera ca introducerea la scara larga a sofranelului poate avea un impact major asupra industriei alimentare canadiene in special privind uleiurile comestibile si faina furajera.aici as vrea sa ma opresc pentru ca mai jos voi prezenta un ulei virgin pe baza de sofranel.Este vorba despre uleiul virgin de sofranel ecologic numit Rapunzel.
Uleiul de scaieti contine 77% acid linoleic ,un acid nesaturat pe care insa corpul uman nu-l poate produce dar care este esential vietii. Tara de origine a acestui ulei este Argentina.Ca si procedeu de prepararare a uleiului se utilizeaza presarea la rece ce permite pastrarea intacta a ingredientelor si a gustului precum nuca al scaietelui.
Comentarii
Trimiteți un comentariu